ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε 605.392 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων (8,5%) από το σύνολο των 7.083.877 που εργάζονται ή είχαν εργαστεί κάποια περίοδο στο παρελθόν και αντιμετώπισαν τους τελευταίους 12 μήνες προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία. Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας αφορούν τα οστά, τις αρθρώσεις ή τους μυς, και επηρεάζουν τα άνω άκρα, τα κάτω άκρα και κυρίως τη μέση (14,0%, 18,6% και 26,7% , αντίστοιχα, όσων ανέφεραν πρόβλημα υγείας), εκτιμάται από την ειδική έρευνα για τα ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στην εποχή μας η χειρονακτική εργασία αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από τις μηχανές. Αυτή η αυξανόμενη χρήση μηχανών και αυτοματισμού έχει σαν συνέπεια το γρηγορότερο ρυθμό εργασίας που έχει διαφοροποιήσει την κατανομή εργασίας κάνοντάς την μερικές φορές ανιαρή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμα πολλές εργασίες που πρέπει να γίνονται με τα χέρια, καταβάλλοντας σοβαρή σωματική προσπάθεια.
Ο στόχος της εφαρμογής της Εργονομίας είναι η προσαρμογή των θέσεων εργασίας, των εργαλείων, των μηχανών, των ωραρίων και του περιβάλλοντος χώρου στις απαιτήσεις του ανθρώπου. Η πραγματοποίηση αυτών των στόχων στον βιομηχανικό χώρο, έχει ως αποτέλεσμα η εργασία να γίνεται πιο εύκολη και η απόδοση της ανθρώπινης προσπάθειας να αυξάνει.
Υπάρχουν ήδη αρκετά ερευνητικά δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία μπορεί να αποφευχθεί. Αποτελεσματικότερη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων φαίνετε να είναι ο επανασχεδιασμός της εργασίας.
Αντίστοιχες έρευνες έδειξαν πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία ανάμεσα στους ειδικούς εργονόμους και τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα σωστό πρόγραμμα εργονομίας για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία αποτελείται από τα εξής δομικά στοιχεία:
1) Ανάλυση του χώρου εργασίας
2) Περιορισμός του επαγγελματικού κινδύνου
3) Παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων
4) Ιατρική παρακολούθηση
5) Πληροφόρηση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων και των εκπαιδευόμενων για ενεργή συμμετοχή στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων
Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας. Επίσης, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (WCPT) εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας. Με βάση τα παραπάνω και κάνοντας πράξη έναν από τους σκοπούς του, την προώθηση της δημόσιας υγείας, το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης, Κιλκίς & Χαλκιδικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αποφάσισε να ενημερώσει το κοινό της Θεσσαλονίκης για την:
« Συμβολή της Εργονομίας και της Προληπτικής Φυσικοθεραπείας στην μείωση των Μυοσκελετικών καταπονήσεων από την εργασία και την καθημερινότητα»
σε ανοιχτή εκδήλωση την οποία θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 ως τις 16:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της Β. Ηρακλείου.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνεται ενημέρωση του κοινού, καθώς θα είναι δυνατόν να αξιολογούνται δωρεάν όσοι το επιθυμούν, με επιστημονικό εξοπλισμό καθώς και να εκπαιδεύονται στη σωστή στάση και θέση του σώματος κατά την εργασία στο γραφείο ή και σε όποια άλλη εργασία επιθυμούν.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχει και θα στηρίξει επιστημονικά το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Εργονομίας του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Περιμένουμε τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτου ηλικίας και εργασίας να μας επισκεφθούν στο περίπτερο που θα βρίσκετε στην γωνία Ερμού και Αριστοτέλους για να μας μεταφέρουν τους προβληματισμούς, τις απορίες και τα ζητήματα που σχετίζονται με το εργασιακό τους περιβάλλον.
Σύνθημα μας:
Συμβουλέψου τον Φυσικοθεραπευτή σου
Για να έχεις ευζωία
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Καλλίστρατος Ηλίας Αυτοσμίδης Δημήτρης
Πρόσφατα
04-07-2025
Διεξάγεται στην Καλαμάτα η τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων, από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου
04-07-2025
Ημερίδα εργασιακής υγείας και εργονομίας Π.Σ.Φ και ΓΣΕΒΕΕ και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας
01-07-2025
Επερωτήσεις Βουλευτών της Ελληνικής Λύσης και του ΠΑΣΟΚ για τα επαίσχυντα μετρά του claw back
27-06-2025
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ CLAW BACK 2022
25-06-2025
Σχετικά με τα σημειώματα του claw back 2024
24-06-2025
Βράβευση της εργασίας Ελληνικής ερευνητικής ομάδας στο παγκόσμιο συνέδριο φυσικοθεραπείας του Τόκυο
24-06-2025
Από 1η Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση B2G για δαπάνες φορέων Γενικής Κυβέρνησης
18-06-2025
Δυσαρέσκεια του Π.Σ.Φ για την αργοπορία έκδοσης των σημειωμάτων clawback Α και Β εξαμήνου 2024
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |