Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Θεραπευτική Άσκηση» (Απόφ. 31/237/8038, ΦΕΚ 1093/τ.Β’/31.03.2020)
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
«Για την πλήρωση τριάντα (30) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Θεραπευτική Άσκηση» που οργανώνει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-23».
Η Συντονιστική Επιτροπή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην υπ’ αριθμ. 19/15-4- 2022 συνεδρίαση, αποφάσισε την προκήρυξη τριάντα (30) κενών θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, στα πλαίσια λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεραπευτική Άσκηση» για το ακαδ. έτος 2022-2023. Το Π.Μ.Σ. «Θεραπευτική Άσκηση» οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) χρονικής διάρκειας τριών (3) διδακτικών εξαμήνων, βαρύτητας 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS). Έχει ως γνωστικό αντικείμενο την «Θεραπευτική Άσκηση», η οποία αποτελεί τεκμηριωμένη θεραπευτική παρέμβαση στη Φυσικοθεραπεία και γενικότερα στις Επιστήμες Υγείας με εφαρμογές σε ολόκληρο το φάσμα παθολογικών καταστάσεων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η δημιουργία ειδικευμένων επιστημόνων υγείας στο επιστημονικό πεδίο της «Θεραπευτικής Άσκησης» μέσω της α) Απόκτησης ισχυρού επιστημονικού υπόβαθρου ώστε οι επιστήμονες υγείας να διευρύνουν την εμπειρία τους και να εμβαθύνουν την επιστημονική τους γνώση στην αποκατάσταση των ασθενών με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα και παρεμβάσεις θεραπευτικής άσκησης. β) Διεξαγωγής μεταπτυχιακής έρευνας για την παραγωγή και αξιοποίηση προηγμένων θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, και για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών, τεχνικών και κλινικών εφαρμογών στον επιστημονικό χώρο της Αποκατάστασης. γ) Κατάρτισης των επιστημόνων υγείας με εξειδικευμένες δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με την κλινική φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης.
Απώτερος σκοπός, η επιτυχής σταδιοδρομία τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον ιδιωτικό και δημόσιο κλινικό τομέα. Δεκτοί στο Π.Μ.Σ. γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων Φυσικοθεραπείας (Πανεπιστημίου, ΤΕΙ) και Τμημάτων Επιστημών Υγείας πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Ψαρρών 6, 25100, Αίγιο physio.upatras.gr/metaptyxiaka
Το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει ένα τεκμηριωμένο φάσμα γνώσης που πρέπει να παρέχει σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Τμήμα Φυσικοθεραπείας, καταθέτοντας την γνώση και την εμπειρία του βάσει της φύσης της εκπαίδευσης που παρέχει στην ειδικότητα. Η εξ ορισμού στόχευση της Φυσικοθεραπείας αφορά την βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας, η οποία έχει αναπόσπαστο στοιχείο και τελικό εκφραστή την θεραπευτική άσκηση. Κατά συνέπεια ένα Τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το ιδανικό περιβάλλον για την εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας, οι οποίοι διαθέτουν βάσει του πτυχίου και του επαγγέλματός τους την αναγκαία υποδομή πάνω στην παθολογία του ανθρώπου και την φυσική εξέλιξη των νόσων και τραυματισμών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών προσεγγίζει ολοκληρωμένα την θεραπευτική άσκηση συμπεριλαμβάνοντας α) ως προς την γενική επιστημονική υποδομή: τις απαραίτητες γνώσεις μεθοδολογίας της έρευνας και στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων, καθώς και τις βασικές αρχές της επιστημονικής υποδομής για συστηματική ανασκόπηση και κριτική ανάλυση της βιβλιογραφίας αλλά και σχεδιασμό έρευνας, β) ως προς τις προηγμένες γνώσεις υποβάθρου για τον προγραμματισμό της άσκησης σε ασθενείς: την εμβιομηχανική τεκμηρίωση των παραμέτρων κίνησης και φόρτισης του ανθρώπινου σώματος κατά την εκτέλεση ασκήσεων ώστε αυτές να γίνονται με ασφάλεια και αποδοτικά, καθώς και την στρατηγική του σχεδιασμού προγραμμάτων άσκησης, συνθέτοντας τις αναγκαίες γνώσεις από διάφορα επιστημονικά πεδία ώστε η άσκηση να προσαρμόζεται ανά πάθηση ή κάκωση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές δικλείδες και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τους στόχους του κάθε ατόμου, γ) την τεκμηριωμένα εξειδικευμένη προσέγγιση: στην άσκηση βασικών ομάδων πληθυσμού και περιοχών του σώματος, όπως επίσης και στις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθολογικές καταστάσεις και δ) τον σχεδιασμό, υλοποίηση και υποστήριξη έρευνας που άπτεται της θεραπευτικής άσκησης.
Τα μαθήματα του ΔΜΣ είναι εξαμηνιαία. Η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και/ή στην αγγλική γλώσσα. Για τη λήψη του ΔΜΣ οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα (Α’ και Β’) και να εκπονήσουν επιτυχώς διπλωματική εργασία κατά το Γ΄ εξάμηνο.
Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) «Θεραπευτική Άσκηση» βασίζεται τόσο στην δια ζώσης εκπαίδευση όσο και στην εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Κάθε μάθημα έχει 13 υποχρεωτικές μεταπτυχιακές διαλέξεις-κλινικά εργαστήρια (9 δια ζώσης – 3 σύγχρονες – 1 ασύγχρονη). Ειδικότερα στα δυο πρώτα εξάμηνα πραγματοποιούνται 3 εντατικά τριήμερα εκπαίδευσης διά ζώσης στα οποία πραγματοποιούνται 3 μεταπτυχιακές διαλέξειςκλινικά εργαστήρια ανά μάθημα. Επίσης σε κάθε εξάμηνο πραγματοποιείται 1 εξ αποστάσεως μεταπτυχιακή διάλεξη ενός Μεταπτυχιακού Μαθήματος σε εβδομαδιαία βάση (μάθημα 3 ωρών ανά εβδομάδα) βασισμένη κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη εκπαίδευση. Η δια ζώσης εκπαίδευση πραγματοποιείται στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιούπολη Ρίου) και στα κλινικά και ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας (στο Αίγιο).
Η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα σε προγραμματισμένη ώρα μέσω προγράμματος τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα των τριήμερων της εκπαίδευσης δια ζώσης στο ΠΜΣ «Θεραπευτική Άσκηση», καθώς και ο συνολικά εκπαιδευτικός προγραμματισμός του Χειμερινού Εξαμήνου 2022-23, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Τα τέλη φοίτησης του ΠΜΣ είναι συνολικά 2.700 €. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις των 900 €, η πρώτη με την εγγραφή κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή και οι επόμενες με κάθε ανανέωση της εγγραφής στα επόμενα εξάμηνα.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν:
Βασικό χρονοδιάγραμμα έναρξης προγράμματος Η υποβολή των φακέλων της υποψηφιότητας θα γίνει μεταξύ 03 Μαΐου-30 Μαΐου, στην ηλεκτρονική στη διεύθυνση https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm
Οι ακόλουθες κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων έχουν ως εξής:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ | ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ |
03/05/2022 έως 30/05/2022 | Αιτήσεις υποψηφιότητας |
03/06/2022 | Ανακοίνωση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ (με αρ. αίτησης κι αρχικά Ονόματος) |
14-16/06/2022 | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (10λεπτες/άτομο) |
20/06/2022 | Ανακοίνωση αποτελεσμάτων κατάταξης υποψηφίων |
21-24/06/2022 | Ενστάσεις (Μόνο με ηλεκτρονική υποβολή) |
27/06/2022 | Ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων |
28/06/2022 έως 01/07/2022 | Αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση (Μόνο με ηλεκτρονική υποβολή) |
08/07/2022 | Ανακοίνωση αποτελεσμάτων δωρεάν φοίτησης |
03/10/2022 | Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου |
Πρόσφατα
15-02-2023
Ενημέρωση για το ύψος της κατατεθειμένης δαπάνης Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2022 (ΣΤ1 Εργαστήρια...
10-02-2023
Συγκέντρωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τους πληγέντες του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |