Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, παραβρέθηκε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη, μετά από αποδοχή της πρόσκλησης του Προέδρου του Κ.Δ.Σ.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκτός των μελών του Κ.Δ.Σ. και οι κυρίες Κεχαγιά Γεωργία και Κέλλυ Βακκά εκπροσωπώντας τους μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές ειδικής αγωγής. Οι δυο εκπρόσωποι της ειδικής αγωγής εξέφρασαν με ρεαλιστικό τρόπο τις στρεβλώσεις που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου.
Το Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ ζήτησε επαναφορά του καθεστώτος αποζημίωσης των δικαιούχων του άρθρου 45 της ειδικής αγωγής, καθώς το καθεστώς αφορά πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και με την ψήφιση της «επαίσχυντης» διάταξης (άρθρο 16) στον Νόμο 4737/2020 (ΦΕΚ_Α 204) που επιβάλει την έντονη διάκριση μεταξύ των θεραπευτών και των παιδιών, δημιούργησε πλείστων προβλημάτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 45 του ΕΚΠΥ δίνεται η δυνατότητα της αποζημίωσης ατομικών αιτημάτων για παροχές ειδικής αγωγής. Ο Σύλλογος έχει «πιστοποιήσει» μέσω του μητρώου του, τόσο τους συμβεβλημένους όσο και τους μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.
Ο Σύλλογος έχοντας υπόψη, το ιδιαίτερα ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα του παιδιού με ιδιαίτερες ικανότητες και κυρίως του παιδιού με κινητικά προβλήματα, καθώς αυτής της κατηγορίας παιδιά επισκέπτονται τους φυσικοθεραπευτές, ζητά την επαναφορά της εξαίρεσης και των συνεδριών φυσικοθεραπείας ειδικής αγωγής (άρθρο 45) και την δυνατότητα αποζημίωσης ατομικών αιτημάτων μέχρι ρυθμιστεί οριστικά και συνολικά το ζήτημα της ειδικής αγωγής που θα αφορά κατά ενιαίο τρόπο όλο το καθεστώς ειδικής αγωγής.
Είναι προφανές ότι η δυνατότητα της αποζημίωσης των ατομικών αιτημάτων για συνεδρίες φυσικοθεραπείας δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, γιατί πλέον όλες οι θεραπείες χορηγούνται βάσει των πρωτοκόλλων που θεσπίστηκαν και συντάχθηκαν από την ειδική επιτροπή που είχε συστηθεί το 2017 και μετά τη χορήγηση των συνεδριών από τους θεράποντες ιατρούς και την ειδική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ, η αποζημίωση είναι ίδια είτε παρέχεται από συμβεβλημένο , είτε παρέχεται από μη συμβεβλημένο.
Στην κα Καρποδίνη τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα του κλάδου σε σχέση με τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
1. Το διαχρονικό αίτημα όλων των παρόχων που είναι η κατάργηση των μνημονιακών Νόμων περί rebate & clawback.
2. Η αύξηση της επιτρεπόμενης δαπάνης για τη φυσικοθεραπεία για το 2022, πάνω από τα όρια των 74.000.000 ευρώ.
3. Το μαξιλαράκι στο CLAW BACK.
Ο Π.Σ.Φ. έχει επανειλημμένα καταθέσει την πρόταση για την εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού (μαξιλάρι) στον υπολογισμό του claw back και επανάφερε την πρόταση. Ζητήθηκε η λήψη των απαραίτητων εκείνων διοικητικών ή Νομικών ενεργειών για να υπάρχει η δυνατότητα της εφαρμογής του μέτρου. Η κα Καρποδίνη ήταν θετική στην υλοποίηση του μέτρου το οποίο θα εξετάσει με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
4. Εφαρμογή οικογενειακού ιατρού και gatekeeping και δυνατότητα παραπομπής από όλους τους οικογενειακούς ιατρούς.
Είναι ένα πάγιο αίτημα του ΠΣΦ καθώς οι Ορθοπαιδικοί και οι Παιδίατροι μπορούν να συνταγογραφούν.
5. Σχετικά με την Νομοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων στην αποζημίωση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.
Η πρόταση Νόμου που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει γενική αναφορά και οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας όπως διατυπώθηκαν και κατά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. γίνονται κυρίως για τα διαγνωστικά.
6. Σχετικά με την εφαρμογή του real time-τρόπος εφαρμογής.
Δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος εφαρμογής.
7. Ηλεκτρονική εφαρμογή της ταυτοποίησης της παρουσίας του ασφαλισμένου και αυστηροποίηση των ποινών του ασφαλισμένου όταν διαπιστώνεται η συνδρομή του στην εικονική συνταγογράφηση.
8. Εφαρμογή ανώτατου μηνιαίου ορίου εκτέλεσης συνεδριών φυσικοθεραπείας.
Η πρόταση είναι στις προτεραιότητες της επιτροπής διαπραγμάτευσης των συμβάσεων, καθώς απαιτείται τροποποίηση των όρων της σύμβασης.
9. Προβλήματα που προέκυψαν, μετά την εφαρμογή της συνταγογράφησης των συνεδριών φυσικοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 τα παραπεμπτικά φυσικοθεραπείας εκδίδονταν με ευθύνη της ΗΔΙΚΑ. Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα οι γνωματεύσεις φυσικοθεραπείας εκδίδονται με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει αναπτυχθεί το σύστημα συνταγογράφησης από την Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού.
Ο Π.Σ.Φ. ανέφερε διάφορα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του συστήματος συνταγογράφησης, τα οποία υφίστανται ως και σήμερα.
α) Η άρνηση εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας από τις Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί ένα ακόμη μείζον ζήτημα που πρέπει να επιληφθείτε. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε η εφαρμογή του Ν. 4316/2014, σύμφωνα με τον οποίο ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί συνεδρίες φυσικοθεραπείας, έχοντας υποχρέωση μόνο της αναγραφής της πάθησης, καθώς ο φυσικοθεραπευτής επιλέγει τις πράξεις αφού αξιολογήσει τον ασθενή.
Ο Θεράπων Ιατρός διατηρεί το δικαίωμα της αναγραφής σχολίων αν θεωρεί ότι πρέπει να πληροφορήσει τον φυσικοθεραπευτή για την κατάστασή του. Ο Π.Σ.Φ. ζητάει τη διόρθωση του συστήματος συνταγογράφησης, έτσι ώστε ο Ιατρός να συνταγογραφεί μόνο τις απαιτούμενες συνεδρίες και όχι πράξεις.
β) Κατά την ανάκτηση των πράξεων στο e- ΔΑΠΥ, απαιτείται να συμπληρώσει ο φυσικοθεραπευτής τις πράξεις που εκτελεί σε κάθε συνεδρία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναφερθεί και είναι αποδεκτό από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ότι αυτές οι πολλαπλές ενέργειες (επαναλαμβανόμενη για κάθε συνεδρία) είναι περιττές.
Ο Π.Σ.Φ. ζητάει η συμπλήρωση του πίνακα να γίνεται «άπαξ» με τα είδη των παρεμβάσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, έχει παραδώσει εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα.
γ) Κατά την ανάκτηση των συνεδριών υπάρχουν πεδία πράξεων που ανήκουν σε άλλους επαγγελματίες όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ. ο Σύλλογος αναφέρει ότι πρέπει να αφαιρεθούν, όταν υποβάλλεται παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας.
10. Αδυναμία έκδοσης γνωματεύσεων φυσικοθεραπείας παθήσεων ειδικών περιπτώσεων του άρθρου 39 του ΕΚΠΥ (κυρίως κατ΄οίκον).
Η Υπουργική Απόφαση για την επιλεξιμότητα των παθήσεων κατά ICD10, τον αριθμό των χορηγούμενων συνεδριών και τις ειδικότητες των γιατρών που συνταγογραφούν φυσικοθεραπείες έχει εκδοθεί από την 17η Απριλίου 2019 (ΦΕΚ Β΄1318).
Η ενσωμάτωση της στο σύστημα συνταγογράφησης, απέδειξε ότι υπάρχουν πολλά ελλείμματα στις περιλαμβανόμενες παθήσεις, κυρίως στις ορθοπεδικές.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει αποτυπωθεί από τον Π.Σ.Φ. προς τον ΕΟΠΥΥ και έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με υπηρεσιακούς του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Συλλόγου. Μέχρι και σήμερα, αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί, διότι, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, τα 5 ICD10 που περιλήφθηκαν στην Υπ. Απόφαση, αρκούν για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις αυτές. (Συν. 4)
Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός (κυρίως νέων) φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι αδυνατώντας να ιδρύσουν εργαστήριο φυσικοθεραπείας, προβαίνουν στην προσχώρηση στη συλλογική σύμβαση για να εξυπηρετούν κατ΄οίκον περιστατικά.
Αυτοί οι 124 φυσικοθεραπευτές, είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, διότι παρόλο που οι υπηρεσίες σας έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα ( έλλειμα στην πρόβλεψη των παθήσεων ICD10), το θέμα έχει παραπεμφθεί στις «καλένδες» (νέος ΕΚΠΥ), αδιαφορώντας πλήρως για τον αποκλεισμό αυτών των συναδέλφων από την αγορά εργασίας.
Ο Π.Σ.Φ. ζητάει την εισαγωγή του θέματος σε επόμενο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, για να αναθεωρηθεί η λίστα των παθήσεων των παραγράφων 8.α., 8.β. και 8.δ.. Η μη ένταξη των συγκεκριμένων κατηγοριών, λησμονεί παντελώς την πιθανότητα να πάσχει κάποιος ασφαλισμένος από:
-αμφισφύρια κατάγματα s82.5 S82.6 S92.1,
-κατάγματα κνημιαίου πλατώ S82.1, S82.2, S82.3,
-υποκεφαλικά, διατροχαντήρια κατάγματα μηριαίου S72.2, S72.1, S72.9,
-κατάγματα κνήμης S82.8, S82.9,
-κατάγματα πτέρνης S92.0,
-κατάγματα δακτύλων S92.4, S92.5,
-κατάγματα μηριαίου S72.3, S72.4, S72.7,
-κατάγματα σπονδύλων S32.0, S32.1, S32.2 ,S32.3 κ.λ.π.
Επίσης, ο Π.Σ.Φ. ανέφερε ότι κατά τον προσδιορισμό των νοσημάτων της παραγράφου 8.δ., δεν συμπεριλήφθηκαν οι μυοσκελετικές παθήσεις που αφορούν τα χρόνια μυοσκελετικά νοσήματα και έχουν ενσωματωθεί μόνο οι νευρολογικές παθήσεις.
11. Νομοθεσία για τις ποινές συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών.
Πάγιο αίτημα του Π.Σ.Φ. ήταν η τροποποίηση του Νόμου 4172/2013, ο οποίος αφορούσε τις προβλεπόμενες ποινές των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών και η εναρμόνιση με την Νομοθεσία επιβολής ποινών των υπολοίπων παρόχων, καθώς οι ποινές του ως άνω Νόμου είναι διαφοροποιημένες και αυστηρότερες.
Με το άρθρο 68 παρ. 7 του Νόμου 4603/2019 (ΦΕΚ Α΄ 48/14-03-2019) τροποποιήθηκαν οι ποινές και προβλέπονται ενιαίες ποινές «Το περιεχόμενο της παρούσας εφαρμόζεται και για τους λοιπούς παρόχους και προμηθευτές ειδών και υπηρεσιών υγείας, που είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Ο Π.Σ.Φ. θεωρεί ότι η ρύθμιση αφορά άπαντες και ζητάμε να διευκρινίσετε αν η εφαρμογή των προβλέψεων αφορά ενιαία όλους τους παρόχους, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη μας.
12. Δημιουργία διακριτής δαπάνης για περιστατικά post covid που νοσηλεύτηκαν και χρήζουν φυσικοθεραπείας.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τα κονδύλια που δαπανούνται για την περίθαλψη των ασφαλισμένων που νόσησαν από covid-19 είναι ξεχωριστά και δεν υφίσταται επιβολή claw back για αυτές τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
13. Προτάσεις Π.Σ.Φ. για αναθεώρηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ
Α) Εξομοίωση του ποσοστού της συμμετοχής της φυσικοθεραπείας που είναι 10% με το 15% που ισχύει στην Α΄ βάθμια
Β) Κατάργησης της θεώρησης των γνωματεύσεων φυσικοθεραπείας.
Γ) Αύξηση της αποζημίωσης για το κατ΄ οίκον στα 20 ευρώ.
Δ) Χορήγηση φυσικοθεραπείας 2 φορές το χρόνο, με εφαρμογή ημερολογιακά και όχι βάσει των 365 ημερών. Κ.α
14. Τρέχοντα ζητήματα όπως:
α) αυτά που προκύπτουν από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
β) Καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις των υποβολών, λόγω της υποχρέωσης αποστολής από τις ΠΕΔΙ της περιφέρειας όπου εκκαθαρίζονται υποβολές κεντρικών ΠΕΔΙ, να αποστέλλουν ταχυδρομικώς τα φυσικά αρχεία ελέγχου. Πρόταση για άμεση ηλεκτρονική (ψηφιακή) διεκπεραίωση.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ |
Πρόσφατα
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |